Лекции по Медицина

26. Вродени аномалии на пикочните пътища

Двойни бъбреци.
Двойната колекторна система е най – често срещаното вродено явление. Може да е едностранно или двустранно. Понякога само легенчето е двойно, което няма клинично значение. Възможно е от двата бъбрека да излизат два уретера и да имат едно отваряне в пикочния мехур. Уретерът, който дренира горната пиелокаликсна система може да се отвори извън пикочния мехур (вагина, ректум), което води до инконтиненция ако отворът е извън уретралния сфинктер. Такива ектопични уретери са запушени, което води до дилатацията му, а по – късно с развитие на хидронефроза. Ако е дилатиран само долния участък на уретера може да се получи уретероцеле.

Ектопичен бъбрек.
По време на ембрионалното си развитие бъбрекът спира изкачването си към корема. Обикновено не дават клиника. Намират се в долната част на корема и са разширени. Уретерът е къс и върви директно към пикочния мехур. При ектопични бъбреци се срещат пиелонефрити, конкременти, нефросклероза.

Подковообразен бъбрек.
Не успяват да се разделят по време на ембриогенезата, най – често в областта на долните полюси.

Вродена поликистоза.
Могат да се предствят като прости или сложни кисти и да засегнат и други органи. Тази бъбречна дисплазия най – често е фамилна и се открива между 35 и 55 годишна възраст. Клинично протича с белези на хипертония, бъбречна недостатъчност, хематурия или е случайно откриване. В началото кистите са малки и не водят до смущения. На интравенозна урография двата бъбрека са уголемени, чашките са разтеглени и изкривени. Диагнозата лесно се поставя на КТ и ултразвук. Черният дроб и панкреасът също трябва да бъдат изследвани.