Лекции по Медицина

8. Антимикробна химиотерапия

Антимикробна химиотерапия-лечение на инфекциозни заболявания причинени от бактерии и гъби.Етилогично лечение е да се повлияе причината на заболяването, а не само симптомите.Антимикробни средства са антибиотици.Антимикробни средства трябва максимално да увреждат МО и минимално макроорганизмите.
Антимикробните средства биват :
-антибиотици-като се делят на:
-биосинтетични-изцяло природно произведени
-полусинтетични-въведени с някаква химична група
-синтетични-синтезирани са по схема на някакъв природен антибиотик
Изисквания към антибиотиците:
-нетрябва да са канцерогенни
-да са водоразтворими
-да са относително стабилни в макроорганизма
-да проникват равномерно
-да не алергизират
-да не се създава резистентност към тях
Важно качество на антимикробното средство е терапевтичната ширина това е разликата м/у терапевтична и токсична доза.Колко е по голяма тази ширина толкова е по добър антибиотика.
НАИМЕНОВАНИЕ НА АНТИБИОТИЦИТЕ:
Биват химични- това е химич. Структура-генерични- това е най важното наименование и се използва в цял свят.На всяка опаковка се поставя и търговското наименование което фирмите си поставят.
-азотримецин-генерично
Азатрил, сумамед,-търговско
ПРЕПАРАТИ- препарата има различна мишена/ в зависимост от механизма на действието си / за да достигне до тази мишена той изминава различно дълъг път , който зависи от засегнатия орган, вида на бактериите и др.Антимикробни средства има два вида ефект-
-бактерициден-убиват МО
-бактериостатичен-задържат развитието и размножаването на МО за количесвено измерване на антимикробен ефект на различните препарати се използва понятието минимална подтискаща концентрация.Това е най-малкото количество антимикробно средство което подтиска развитието и размножаването на МО. Спектър на действие на антимикробните средсва
-може да бъде тесен-1/-1.2 основни групи МО.
-среден
-широк
Много групи грам-полужителни и грам- отрицат. МО ,по принцип лечебния ефект е сложен сумарен резултат от действието на антим. Средсва плюс имунните и неимунни механизми на защита на макроорганизмите.Това обяснява защо антибиотиците с бактериостатичен ефект имат лечебно действие.Ефекта от комбинацията на два антимикробни препарата може да бъде-/синергичен /ефекта е по голям от сумата на ефектите поотделно.
-Антагонистиченефект-ефекта е по малък от тази сума.
-Адитивен-равен на сумата на ефектите поотделно.
КЛАСИФИКАЦИЯ НА АНТИМИКРОБНИТЕ СРЕДСТВА
1.Увреждащи синтезата на клетъчната стена
-беталактални антибиотици-те блокират образуването на напречните съшивки на пептидогликана.Бактерицидни са и в повечето случай с широк спектър на действие, не са токсични за човека, предизвикват алергични реакции, може да се дава на деца и бременни .

ПЪРВА ГРУПА ПЕНИЦИЛИНИ

-биосинтетични пеницилини-
-аминопеницилини-ампицилин и амоксицилин
-крбокси пеницилин-карбеницилин
ВТОРА ГРУПА ЦЕФАЛОСПОРИНИ
-цефалотин
-цефтриаксон/ зинат /
-цефотаксим- те са само венозни за болниците
ТРЕТА ГРУПА-кербапенеми
-имипенем, меропенем- / те са изключително мощни антибиотици, венозно само в болниците.
ЧЕТВЪРТА ГРУПА –антибиотици без антибиотично действие използват се в комбинация с други антибиотици като подтискат ензими които ги разрушават.
-амоксицилин ,клавуланова к-на=аугментин
ГЛИКОПЕПТИДНИ АНТИБИОТИЦИ-те са мощни бактерицидни антибиотици с/у грам-полужителните
Втора голяма група според: инхибиращи белтъчния синтез
1.Аминогликозиди-мощни бактерицидни антибиотици с широк спектър, само за мусколно или венозно приложение.Представители:
-стрептомицин, гентамицин, амикацин, неомицин/ няма го за перорално лечение /Аминогликозидите увреждат ухото / слуха , вестибуларния апарат и бъбреците /
2. Тетрациклини-бактериостатични с широк спектър на действие и представители са :- тетрациклин, доксициклин,.Използват се локално за кожата. Небива да се дават на деца до 8 г. И бременни, защото подтискат растежа на костите и увреждат черния дроб.
3.Микролиди-бактериостатични антибиотици, но в някой случай зависимост от дозата действа бактерицидно с широк спектър са и не са токсични.Странични реакции: алергични реакции и разтройство.Представители:- еритромицина, и др.
4.Линкозамиди-клиндамицин-има същите странични ефекти действа при костни инфекции, зъбни инфекции.Макролиди , линкозамиди и тетрациклини нетрябва да се дават при уроинфекции защото недействат.
ТРЕТА ГОЛЯМА ГРУПА
1.В-ва блокиращи синтеза на тетрахидрофолиевата к-на , а от там и на азотните бази необходими за синтеза на ДНК.Такива са : сулфонамидите и триметоприн.По отделно тези средства са бактериостатични, но препарата е комбиниран и има бактерицидно действие е бисептол.Подтиска костния мозък и не се дава на бремени и деца.Препоръчва се при уроинфекции при възрастни, хронични бронхити
2.Хинолони-блокират супер спирализацията на ДНК.
Налидикс-с много тесен спектър и се употребява ако има антибиограма и само при уроинфекция.Ако в хинолоните се въведе флорен атом стават много по активни.Такива са :
-ципрофлоксацин- той е при уроинфекции и не е хубаво да се дава при пневмококови инфекции и др.Стрептококови инфекции.При дихателни инфекции се предпочита таваник.Те много добре проникват в белия дроб, те са мощни антибиотици, но към тях се изработва бърза резистентност и нетрябва да се дават на деца до 17г.
3.Рифампицини-блокират синтезата на информационна ДНК, широко спектърни са , но поради това , че се изработва резистентност към тях се предпочита да се дават в комбинация.Използват се при туберкулоза.
4.Нитроимидазоли- имат антипротозойно действие и действат изключително с/у наероби
ИНХИБИРАЩИ СИНТЕЗАТА И ФУНКЦИИТЕ НА ЦИТОПЛАЗМЕНАТА МЕМБРАНА
Всички противогъбични средства- нистатин, клотримазол, низорал и др.
ПРОТИВО ТУБЕРКУЛОЗНИ СРЕДСТВА
Терапията трябва да е от 6 до 9 месеца и се използват етамбутил , изониазид и ако има резистентност към тях-стрептомицин.