Лекции по Медицина

38. Асептични некрози: на ладиевидната кост, главичките на метатарзалните кости, м. Осгут–Шлатер

Аваскуларна некроза на ладиевидната кост на ходилото- при деца от 2-4 год. Започва с болки, накуцване и оток. В този етап на снимката се вижда, че ладиевидната кост е сплескана и с неравна ст-ра. Крачето се обездвижва за няколко месеца и обикновенно формата и подвижността се възстановяват.

Аваскуларна некроза на главите на метатарзалните кости- по-често при жените, вероятно се дължи на носенето на токчета. Отново стадийност на заболяването. Започва се с болка, последващ оток и в напреднал стадий деформация.
Лечението е в по-ранните стадии е премахване на всички остеофити, почистване на ставата, а в по-напредналите се прави резекция(премахване).

Морбус Осгут- Шлатер: засяга предимно момчета между 13-15г. Смята се, че тази некроза се дължи на хроничното теглене на капачката на апофизата на tuberositas tibie. По начало тази апофиза срасва до 18год.възраст с тибията.
Клиниката се води от болков синдром и подуване на туберозитас тибие, което остава за цял живот. На снимката се виждат неравни ядра. Лечението- спиране на спорта, обезболяващи, физиотерапия.