Лекции по Медицина

22.23. Болести на ендокринната система, рахит

Рахит-нарушение на калциево фосфорната обмяна и в следствие на дефицит на калции и фосфат. Вит.Д има биологична роля на три нива.-в тънкото черво улеснява усвояването на калции и фосфати.-в бъбреците-усигорява реабсорбция на калции и фосфати.-осигурява отлагането на калции и фосфати върху костта.
Среща се често до две год.възраст.В хранителните продукти е в малки количества,има го в черния дроб на риба треска.Има ендогенен синтез на вит.Д,след като премине в ч.дроб е в активна форма.Под влияние на ултра виолетовите лъчи вит.д се усвоява чрез кожата. При дефицит на вит.Д спада усвояването на калция.Активира се паратхормона,които активира остеобластите и под тяхно влияние се отделя калции от костите,което води до меки кости. Кл.картина-през първия-втория месец-Іфаза-има прояви от страна на ВНС,детето от най малкия шум се стряска, неспокоино е, поти се и има олисяване на врата от потенето. Фаза на разгара-симптоми от страна на костите-фонтанелата е хлътнала и не се затваря,ръбовете са меки. Появява се краниотабес-размекване в периаталните кости. В областта на главата в резултат на остеоидна дегенерация(натрупване)-каптум квадратум.Гр.кош-засяга ребрата,има костни изменения,получава се харисонова бразда-при вдишване има хлътване при диафрагмата.Рахитична броеница-на около 2см.до стернума се опипват малки топчета във вид на броеница.Пектум перинатос-птичи гърди(изпъкване на гръдния кош),обущарски гръден кош-хлътване на вътре. От страна на краиниците-натрупване на остеоидна тъкан-рахитични гривни(по китките и глезените),изкривяване на краката-о или х образни.В последните -2-3месеца на първата година.
Профилактика-вит.Д,доносени през устата от 21ден-1000Е/ден до края на първата година,през 2год. само есен и зима. Препарати-Вигантол-1к=660Е,вит.Д 2-1к=1133Е. дават се 4000-6000Е/ден за 2седмици след това биохим-фосфор,алк.фосфор и калции. Хипердевитаминоза води до нефрокалцианоза.
Спазмо филия-в следствие на рахита.Появява се през пролетта.Боледуват деца които не са лекувани от рахит.Образува се върху кожата вит.Д.Костите се осифицират,серумното ниво на калция спада.Симптоми-латентна форма-протича безсимптомно. При стягане на ръката се получават спазми-акушерска ръка.Клинично изявена форма-клонични потрепвания на крайниците,при тежка форма-клонично тоничен гърч.Живото застрашаваща форма-ларингоспазъм-спиране на дишането.
Лечение-калциеви глюконатици-0,3мл/кг-бавно венозно +глюкоза.Ако се пусне бързо пациента се изпотява. Не се пуска извън вената защото се получава некроза.