Лекции по Медицина

24. Болести на щитовидната жлеза

Хипофизарен нанизъм - при дефицита на соматотропен хормон.Симптоми-пропорционален нанизъм,децата имат нормален интелект.Забелязва се след 2год.възраст, че изостава значително на ръст.При вътреутробния растеж много важен е инсулина.Кожата е суха,лицето е старческо,около корема и гърдите има отлагане на мастна тъкан,има инфантилни вторични полови белези. Лечение-рекомбинантен растежен хормон-в специализирана клиника. Много важно е да се хване на време,защото детето може да достигне нормални размери.Диагноза-снимка на китката на ръката-за определяне на костна възраст. Лечението продължава докато се установи адекватен растеж,то се намалява след като се достигне израстване от 0,9-1см на год.
Хипотиреоидизъм-скринингово проучване,непропорционален,засяга интелекта. Провежда се терапия с ел тироксин. При раждането имат морфологични белези, но някои нямат и заболяването се забелязва втория-третия месец,когато вече става късно и се появява умствено изоставане-кретенизъм. Симптоми-нормално тегло,голям език,суха кожа,леко жълтеникава,имат груб и дрезгав плач, унесени са в първите дни.Пъпа е разположен по ниско. При изследване на костна възраст-няма ядра на вкостяване,снима се коляното,има тежко засягане на интелекта. Лечение-ел тироксин до приключване на растежа.
Хипертиреоидизъм(базедова болест)-автоимунно заболяване при момичетата над 10-12год. Симптоми-потене на ръцете,тремор,високо кр.налягане,нервност,безсъние,сърцебиене,,очна симптоматика-лъскав поглед,рядко мигане,изпъкване на очите(екзофталм). Лечение-тиреостатици.