Лекции по Медицина

5. Болести на дихателната система. Бронхити

Инфекции на горните дих.пътища-80%от заболяванията,при които маиката търси лекарска помощ.Те са вирусни,нар.се простудни защото се срещат в студените сезони. Ринит,ринофарингит,тонзилит,ринотонзилофарингит,ларингит(субкотален),трахеит.
Дават се:физиолаг.р-р,витамини,течности,следене на Т,антипиретици при Т над 38гр. При комбинация на два или повече антипиретици,детето може да иде в токсикология.
-Субкурдален ларингит-след инфекции на БДП-суха дразнеща кашлица, задушаване,инхалации-с физиол.р-р от 4 до 6 на ден,кортикостероиди-при алергични забол.
-Епиглутии-бактериална инфекция-започва остро,тежко с тежка дихат.недостатъчност, трахеостомия,висока Т,наведена глава и течаща слюнка,не се интубира.Има внезапно начало,незабавно приемане в ОИЛ.
-кашлица при трахии-болка зад гръдната кост,суха дразнеща кашлица,Т.Лечение-подтискащи кашлицата средства(дитексин).Рядко се среща в детската възраст.
-Бронхити-могат да са от вируси и бактерии.Симптоми-кашлица(влажна),Т-38-38,5гр.бронхиална обструкция,при изкашляне няма хрипове. При бактериален причинител-АБ,муколитици,ако има секреция се разводнява с инхалации.
-Бронхиолит-при деца под 2год.възраст.Причина-RS вирус,ако е без Т- е алергична реакция.Започва с кашлица,детето е неспокойно,висока Т, увеличава се дих.недостатъчност.Лечение- дих.недостатъчност се лекува-даване на кислород,проходими дих.пътища,аспирация.
*бронхиална обструкция-оток на лигавицата,хиперсекреция(храчки),бронхоспазъм.