Лекции по Медицина

2. Физическо развитие при децата

Системно проследяване на развитието,процеси свързани помежду си,растеж-увеличаване на телесните размери,съзряване-качествена страна.
1год-тегло,ръст,обиколка на главата.
Тегло-2500-4500гр.-на пет месеца удвоено,а на 12 месеца утроено.
Ръст на детето 48-54см,до 1год-25-27см средно се увеличава.за първите 3м-12см,6м-6см,12м-9см.Теглото се гледа спрямо ръста на таблици.
-обиколка на главата-отзад на най изпъкналата част,отпред през глудеолата. При раждане е 34-35см,нараства с 12-14см до края на първата година,6 от тях са в първите три месеца.Границите за съответствие между теглото и ръста са от 90-110%,над тези проценти са степените на затлъстяване.
-показатели на съзряването-костна възраст,зъбна възраст,поява на вторични полови белези.
-зъбна възраст-период на поникване на зъбите.На 6г.възраст поникват постоянните зъби,първият пониква без да пада зъб.Постоянните са 28 зъба.
-костна възраст-преценява се по ядрата на вкостяване на костите. Снимане на лява ръка,първо ниво на вкостяване се появява на 5 мес.възраст. норма за разминаване на костна и календарна възраст са + - 1година.
-поява на вторични полови белези-окосмяване-стартира с пубисно окосмяване,след това в областта на аксилата.,увеличаване на гърдите.-края на пубертета се бележи с менархия и еакулация.
-Функционално развитие
Новороденото има 60 дих.дв. в мин- има коремно дишане и нестабилен ритъм,от 6 месец-35-40дих.дв./мин.Сърдечния ритъм е ускорен при новороденото-120-140 Р,чак на 7год.се нормализира-Р-80-90.
-граници на хемоглобин-раждане-210-220гр/л,най ниската приемлива граница е 110гр/л
-сетивни функции-зрение слабо развито при раждането-вижда светло и тъмно,на 7-8дневна възраст се развива добре.Раждат се дълекогледи. Нормално е 4 год дете да е с два диоптъра,нормализира се на 6-7год. Наи добре развита е кожната сетивност.Слуха е слабо развит на двуседмична възраст.
-нервно психическо развитие.Преценява се по:моторика,сензорна дейност,емоционално развитие,говор.
На 1м придържане на главата
На 3м по корем да си вдига цялата горна част на тялото.
На 4м обръщане от корем на гръб
На 5м обратното
На 6м при подаване на предмет да го хване и да си го подаде отедната на другата ръка.
На 7м да може да сяда само-трябва да е готово за това,да може само да се изправи да седи за около минута.
Поставя се в проходилка-когато с помощта на странични предмети може само да се изправя,за кратко време. Прохождането започва на 10-12м. Говор на 2-3м.започва да издава моторни звуци-гукане. На 1год.срички,думи по поддържание. На 18мес.започва да говори-свързване на изречения. На 18-19мес.детето трябва да изпълнява поръчки-да вземе топка и да я даде.