Лекции по Медицина

26. Физиология и патология на пубертета

Принципи на нормален пубертет.Начало на пубертета започва с развитие на вторични полови белези-10-12год.възраст, окосмяване в пубуса.При момичета завършва на 15-16г.,а при момчета 18-19г.Тестостерона стимулира растежа,крайния ръст е към 15-16г.при момичетата, след първия мензис има около 7см израстване.
Патология-преждевременен пубертет,късен пубертет.
-ранен-два вида*истински(пълен) започва рано на около 8г. с поява на някои вторични полови белези,завършва нормално.*непълен(късен)-появяват се вторични полови белези,но няма хормонална активност.Може да е неврогенен идентичен. От травми,разстройване на ЦНС,от тумори на хипофизата.
*частичен-изосексална рецепторна болест. Не се намират отклонения в изследванията. Завършва с нормален пубертет. Късен пубертет-при момичета-14г,при момчета-16г,ако няма втор.полови белези.При синдром на Търнар-липсва матка и яичници и няма пубертет.
Изоставяне във физическото развитие. Симптоми хипогонатимос-липса на гонади или не отговарят на дразненията от хипоталамуса.Синдром на Клайфелд при момчетата-гонадите не отговарят.