Лекции по Медицина

17. Функционални маточни кръвотечения

Трябва да знаем определението за нормален менструален цикъл – кръвотечението е резултат на двуфазен цикъл и отлющване на секреторно трансформиран ендометриум или периодични промени в яйчниците и ендометриума.
Времето за нашето географско разположение на страната ни е 8-15 години. Първият мензис за момичето се нарича менархе. Отлоненията могат да бъдат:
преди 8 годишни възраст - puberitas praecox
при 15 годишните момичета - puberitas tarda

При всяко генитално кървене причините биват:
1. Кръвотечението е от отлющване на ендометриум -поради функционални нарушения или дмк, но цикълът е монофазен;
2. Кръвотечение в резултат на прекратяване подаването на е, гестагени или андрогени;
3. Кръвотечение поради органичен процес.
Менструални аномалии:

I. Нарушения в кръвотечението при запазен цикъл
Интерменструални – кървенето е 12-16 ден от цикъла, съвпадащо с овулацията, за 1-2 дни и зацапващо. Най-често е е недоимъчно, може с болка да протече.
Пременструално – слабо, оскъдно, зацапващо кървене около 10 дни преди очаквания мензис. Причината е инсуфициенция на жълтото тяло – често има стерилитет.
Постменструално – забавено, проточено излющване на ендометриума.
Хиперменорея- твърде силно менструално кървене, но не повече от 7 дни. Много често причините са органични: миома, полип, ендометрит, ендометриоза, екстрагенитални хипертония, хематологични. По-рядко причината е функционална – в климакса.
Хипоменорея - много слабо кървене при нормален цикъл /28дни/. Причините остават неясни или затлъстяване, след кюретаж, след ок, климакс, смяна на климата и местоживеене.
Ii. Аномалии в ритъма на цикъла
Полименорея -чести менструации, скъсени цикли през 24 дни. Причините могат да бъдат: скъсена 1 или 2 фаза на цикъла, ановулаторни.
Олигоменорея – редки, цикъл повече от 35 дни. Причините са удължена фоликулинова фаза или лутеинова, ановулация. Може да се съчетават олигохипоменорея или олигохиперменорея. Много често се стига до аменорея
Iii. Ациклични кръвотечения - ановулаторни метрорагии.
те са резултат на нарушена овариална дейност. Според причините биват:
- органични-рак на матката, влагалище полипи, миома и други
- дисфункционални-е недоимъчни кръвотечение
двата вида трудно се разграничават едно от друго. Решаващо в диагнозата е хистологичното изследване след сепарирано абразио или хистероскопия. В дд е най-важно да се отхвърли органично заболяване и след това премине към лечение, съответно и профилактика на рецедивите. Те се срещат в климакс, пременопауза, детска възраст - ювенилни кръвотечения.
Iv. Аменорея – най-тежка форма на менстр. Аномалия. Биват:
Първична – липса на мензес след 15 навършени години.
Вторична - закъснение на мензес от 3месеца.
физиологична – бременност, лактация, постменопауза
патологична – функционална /увел. Пролактин/, органична /тумори на хипофиза, яйчник/
Функционалните аменореи зависят от: околна среда, психични заболявания, стреса, хранене и физ. Изтощение, хронични инфекциозни болести. Причините се търсят в оста ххя, предимно лечението е хормонално.
органичните аменореи се дължат на тумори в оста ххя /аденом на хипофиза, спкя/, възпалителни /тбц/, генетични /търнер/ или вродени аномалии на жпо
С. На рокитански кюстнер/ и други.
V. Дисменорея – силни болки през менструацията.
Според настъпването бива:
първична
вторична – няколко години след менархето
Според причините бива:
органичнообусловена дисменорея-хипоплазия на матка, вегетативна,ендометриоза,миома,стеноза на цервикален канал след кюретаж
функционална дисменорея –
Лечението е симптоматично, могат да се използват и ок.

Vi. Пременструален синдром - оплаквания от общ и локален характер през последните 10 дни от цикъла. Около 50 % от жените страдат от него.
Проявите се изразяват в нервност, депресивни състояния, болезненост и напрежение на гърдите, напрегнат корем, наддаване на тегло, главоболие, . Етиологията е неизвестна.

Периоди в живота на жената
Периодизацията в живота на жената е във връзка с активността на ххя ос. Започва от 33 л. М. На ембрионалното развитие на бременността.те биват:
1. Вътреутробно развитие и период на новороденото
2. Детство
3. Пубертет
4. Репродуктивна възраст
5. Климакс
6. Сениум
В първият период се наблюдават успоредно няколко процеса – на структурно изграждане на ххя ос или цялостно действие и постепенно включване на нови функции на оста, с увеличаване количеството на хормони от оста. След раждането активността на оста намалява, но функционирането и остава няколко месеца след раждане на новороденото.
В детството до 8 години хормоналното действие е много слабо, детето расте на тегло и ръст.
В предпубертета започва появата на вторични полови белези в определена последователност и продължава около 3 години. По скалата на tanner се преминава през 5 степени на набъбване на гърдите, окосмяване на monspubis и подмишницата. Началото на пубертета е менархето. Развитието на ххя ос приключва на 18 години и тогава и половопсихичното и сексуално развитие.
Периодът на зряла репродуктивна възраст е 18-20 години до 38-40години. Над 80% от мц са овулаторни, дейността на ххя ос остава стабилна физиологично. Фертилността е запазена.
От 40-50 години започват видими отклонения в мц, говорещи за постепенно намаляване на активността на ххя ос. Все по-често се редуват овулаторни и ановулаторни цикли. Оформя се клиника на климактериум няколко признака: топли вълни, нощни изпотявания, парестезии, депресии, безсъние, белези на остеопоароза, лабилна психика, сърцебиене. Периодът на затихване на яйчниковата функция минава плавно през 4 етапа и има индивидуална изява у всяка жена.
менопаузата настъпва 1 година след последното менструално кървене. Инволутивните промени продължават още 10 години до изчерпване на ххя ос.
Окончателното изчерпване на функциите на всички жлези, участвали в мц
Бележи началота на сенилната възраст.