Лекции по Медицина

4. Хигиена и диетика на бременността

Профилактиката на акушерските усложнения е много по-ефективна отколкото лечението на усложненията по време н бременността.
Хигиенният режим на бременната трябва де се контролира от:
- самата бременна
- нейните близки
- медицински специалисти в жк
Още в началните стадии на бременността, бременната трябва да спазва определен режим, който е индивидуален и да помага да понесе по-леко и без увреждания бременността, раждането и следродовия период. Медицинските специалисти провеждат здравна просвета и възпитание по въпросите на облекло, полов живот, хранене, подготовка на гърдите за кърмене.
А/облекло – да не води до натиск върху коремна област и ниски обувки. То не трябва да допуска охлаждане или прегряване.
Б/ полови контакти-ограничаване,поради опастност от спонтанни аборти или преждевременни раждания. Да се преустановят след 8 л. Месец.
Повишено внимание при:
- Кървене по време на бременността
- Маточни контракции
- Маточни аномалии
- Хабитуални аборти
- Кървене втората половина на бременността
В/ тегло 10-12 кг надаване както следва:
1-3 месец по несъществено
4-6 месец до 250гр. /седмично
7-10 месец от400-500 гр. /седмично
Г/ваксинации
Активни - за тетанус и полиомиелит - без притеснение до 8 л.м.
Пасивни - за бяс, хепатит, дтк, холера, менингококи -до 10 л.месец
Д/ пътувания - да се подхожда внимателно пътуване в тропиците /инфекции, горещини/. Да се избягва дълги пътувания с влак, кола, може със самолет.
Е/ гимнастика - релаксиращи упражнения спомагат.
/след 32 г.с.- под мед. Контрол/
От гимнастиката може: плуване, колоездене, ходене, лека гимнастика.
Ж/ подготовка за кърмене – масажиране на гърдите, чист въздух, твърда тривка на ареолите и душ, без сутиен. Внимание от преждевременно раждане. Обездвижването е несъвместимо с нормално протичане на бременността. Степента на физ. Натоварване е в зависимост от начина на живот преди забременяване.
З/ професии – особено опасни професии, свързани с физ. И химически агенти, компютри, инфекциозни материали, ренгенови апарати, вибрации.
Независимо от естеството на работа се налага ограничения в работното време или се променя естеството на работа. Въпросът се решава индивидуално и със съдействието на здравни специалисти.
И/ дефекация и микция – при бременните има тенденция към констипация и забавено изпразване на пикочен мехур, усилващо се с напредване на бременността.профилактира се чрез приемане на прясна храна и течности, ежедневен двигателен режим. При невъзможност или продължителен режим на легло- могат да се приемат медикаменти с умерен лаксативен режим.
К/ влагалищни промивки – крият опастност за бременната през всички срокове на бременността. Бременността води до увеличаване на вагиналния фруор, но не налага лечение, само при отделни случаи се внимава от проникване на течността през цервикалния канал.
Л/ къпане – без ограничения през бременността и следродилния период. Не се препоръчват вани, много топла и студена вода.
От особено значение за бременната е чистотата на кожата.
М/ грижа за зъби и устна кухина - бременността предразполага към поява на кариеси и гингивити.препоръчва се лечение с обезболяване, но може да се отложи при по-сериозни интервенции след раждането.
Н/ медикаменти през бременността-индикациите за прилагането им са изключително строги, като се взема под внимание срока на бременност и естеството на медикамента. Част от медикаментите преминават плацентарната бариера и въздействат върху ембриона и плода.
Психично състояние през бременността – важен фактор за доброто психично състояние е емоционалния стрес, доверието към мед. Специалисти, умственото напрежение, раздразнителност, безсъние и други фактори от околната среда. Важно задължение на всички здравни специалисти е опозване здравето на бременната през различните срокове на бременността и запознаването и с промените в нейния организъм, с развитието на плода, с механизмите на раждане. Препоръчва се в края на бременността да се организира посещение в родилна зала, присъствие на раждане, с оглед стабилизиране на нейната нервна система и доброто психично равновесие.

Хранене на бременната
Бременността не означава , че трябва да се яде за двама.
1. Да се избягва наднормено тегло, но не и да се гладува.
2. В хода на бременността се увеличават нуждите от витамини и минерали, а енергииния разход само леко.
3. Хранителният режим да включва храна богата на баластни вещества: хляб, ориз, плодове, зеленчуци, салати.
4. Разнообразна храна , богата на растителни и умерено количество животински съставки.
5. Енергиини нужди 2200 ксал/ от 4 л.м. И до 25 години
2000 ксал/ от 4 л.м. Над 26 години
Честота на хранене: 5-6 малки хранения на ден/ 3 пъти седмично месо и 2 пъти- риба/ и много ядки.
течности – най-малко 1- 1,5 л дневно, минерална вода и чай
готварска сол – 10гр ; йод и флуор, мляко, млечни продукти, яйца 2-3 пъти седмично, малко подправки, нискокалорични сладки продукти, ; кафе, чай, кола –до 5 чаши ; алкохол – 100 мл вино дневно или 200 мл бира ; никотин – до дефекти у фетуса и ниско тегло при раждането с предиспозиция за алергии и астматични заболявания.; наркомани – да се мине на метадон.