Лекции по Медицина

3. Хранене в кърмаческа възраст

Внос на много хр.в-ва. На 1год.има три неравностоини алтернативи.-естествено(само кърма),изкуствено(лишено е от кърма,дава се само изкуствено мляко) и смесено хранене(майчино мляко и след това изкуствено).От майчиното мляко детето получава всички необходими в-ва.Това е наи добрия евтин и лесен начин за хранене.Химически състав на майчиното мляко-в него има противоинфекциозни елементи-секреторен имуноглобулин А,които има отношение към имунитета.Лактоферин-мезозим от 3000-5000 пъти повече,от колкото в кравето мляко.Секрет имуноглуболин А-IGA локален имунитет. Пробиотик,пребиотик и симбиотик(комбинация от двете).
Бифидогенни фактори-развитие на бактериум бифидом-антагонисти на чревни патогени. Това са несмилаеми въглехидрати.
Разлики между кравето мляко и кърмата:
*Клетъчни елементи: женско мляко-1,3гр%-белтъци. Краве мляко 2,5пъти повече белтъци.
*женско мляко-няма сурови белтъци,беталактоглуболини няма,
*мазнини-4,2гр в женското мляко(по ненаситени мазнини)и 3,5-3,6грв кравето мляко(дълговерижни наситени мазнини), състав-ринолова к-на в женското мляко,
*въглехидрати-7гр%в женското и 4,7гр в кравето мляко.
лактоза(дизахарид) 1гл и 1галаитоза(нужна за минерализация на нервните пътища)на минерализацията се дължат рефлексите.-мин.в-ва-0,21в женското и 0,72 в кравето мляко.
*краве мляко-сурови белтъци-беталакто глуболин-отговорен за алергиите, фолактоза,мин.в-ва 3,5пъти повече,около 0,70.
Хранителен режим-7 пъти на 3ч.от 0-1месец. 6 пъти на 3часа в края на първия месец,5пъти на 3,5часа от 5 до 10месец.
Количество-естествено хранене-по рядко се прехранват,защото сами си определят количеството храна.Ако е на изкуствено хранене количествата е равно на 1/5 от теглото до 2месец. 1-2м. обема за 24Ч.=1/5 от теглото,2-4м.обема за 24ч.=1/6 от теглото,4-6м.обема за 24ч.=1/7 от теглото,6-12м.обема за 24ч.=1/8 от теглото
До края на първата год.максималното количество е един литър за 24ч. Между храненията и през нощта се дава вода-подсладена само в началото за преодоляване на жълтеницата. Ако кърмата не достига се съветва майката да кърми и на двете гърди.Ако детето не наддава добре на тегло се минава на смесено хранене.Прави се пробно кърмене-детето се мери преди и след хранене,прави се на три хранения-сутрин,обед и вечер.При дефицит на хормоните се намалява количеството на млякото или изтичане на кърма. Правят се изследвания на кърмата.
-стимулация на лактацията-чрез поставяне на бебето на гърда,пълно изцеждане на гърдите стимулира лактацията.Затлъстяването подтиска лактацията.Висок пик на пролактин е сутринта,а наи малко в ранните слетобедни часове.Пробното кърмене се прави за един ден по време на няколко кърмения през деня.
Ако в изпражненията има бели пресечки-значи има неразградена храна.Скъсява се времето на кърмене с 2-3минути.За маиката храна в повече-сирене 100гр,300гр.плодове и зеленчуци,1 яйце,2 чаши мляко,1 филия хляб. 760кал.от храната на майката. Добра лактация осигуряват-кромид лук,варено жито,копър.
-смесено хранене-до края на първата година адаптирани млека ако се налага.Прясно мляко се дава след една година,а кисело след шестия месец.
Захранване-заместване на едно хранене с немлечна храна.Първо-зеленчуково пюре-4м.-6-7лъжици и дохранване с мляко. За една седмица напълно заместване на храненето. Млечен плодов кисел-следобедно хранене-веднага след като е изяло цяла порция пюре започва това захранване по горепосочения начин.На 5м.през ден пюре с месо.На 6м.сутрин храненето се замества с попара.На 7м на обяд преди пюрето 30мл бульон или супа.Плодов сок,пюре 15мл.два пъти на ден след третия месец като десерт. Жълтък към зеленчуковото пюре.На 10-12м физическото развитие е добро..Преминава се на преходна храна-4 пъти на ден храна като на възрастните,пасирана,не пържена. Всички адаптирани млека се правят от краве мляко,но се адаптират към женското,като се намаляват мазнините,добавят се витамини и микроелементи -12броя витамини. няма заместители на майчината кърма.