Лекции по Медицина

11. Болести на опорно двигателния апарат и съединителната тъкан. Коагенози

Ревматизъм-започва 10-14дни след инфекция на горни дих.пътища.Протича по тежко при деца отколкото при възрастни.Протича остро или пристъпа остава незабелязан. има 4 ф-ми при деца.-ставна ф-ма-75%,сърд.ф-ма-50%,нервна ф-ма(ЦНС),кожа и подкожие.Не се среща в чист вид,има няколко форми:
Ревматичен миокардит-увреждане на миокарда в следствие засяга и трите слоя на сърцето-миокардит,перикардит и ендокардит нар.се панкардит. Клин.картина-отпадналост,диспнея,диша тежко,лека цианоза,болки и тежест в сърд.област,весокаТ,пулсът е несъответно увеличен на Т.Засяга деца на две години.Чуват се екстрасистоли.Сърцето е с разширени граници,ч.дроб е увеличен.В края на първия месец се установява клапен порок ако не се проведе лечение.
Кожни прояви-по рядко срещани под ф-мата на еритема анадода-ревматични възли.
Ставна форма-започва по същия начин,обхваща големите стави,започва от една става.Започва от колянната става със силни болки и затопляне +оток,няма зачервявания.Няма активни движения.Болката има скачащ х-р,мести се от една в друга става.Не предизвиква деформации на ставите,но уврежда сърцето.Това е медикосоциално заболяване,има значение условията в които живее.
Нервна форма-ЦНС-хореа минор-засяга информ.ретикуларис.Деца в ранна уч.възраст-има проблеми в училище поради нервни движения в ръцете(хорсопетични дв-я),детето започва да пише грозно,върти се има непроизволни движения в малък обем.Х-но е само за детската възраст.Лечение-етиологично-пеницилин 3 месеца,после две години дапо пеницилин.При алергия към пеницилина-макролиди.Антипиретици-аспирин 80мг./кг.следи се за бъбречни усложнения,ЕКГ за наличие на сърд.порок,пълен сърдечен статус,бъбречни усложнения.
Колагенози-ревматоиден артрит,при деца се нар.ювенирен хроничен артрит,дерматомиозид. Ревматоиден артрит-може да е поли или олиго артрит.Поли-засяга малки стави на ръцете и м.сърце,вътрешните органи,Т,болки в ставите,сутрешна скованост.След раздвижване е по добре.Води до атрофия на мускулите ,повишена суе,антиревматичния фактор е повишен,има антинуклеарни антитела и ревмафактора е +.Не дава клапни пороци,но има деформации в ставите.Автоимунно заболяване-дават се нестероидни противовъзпалителни средства.Лечение-кортикостероиди,злато и соли.Симптоми-повишенаТ.
Системен лупус еритоматозес(СЛЕЗ)-коагеноза-заболяване засягащо деца в прогимназия и гимназия. Симптоми-кожа-обрив по лицето пеперудообразен на бузите,фоточувствителен,има фоликуларна хипер…..ратоза.Вискуиден обрив-засяга средните по размер съдове и ставите.Уврежда бъбреците(дава хелинноизраждане в глумерите)пациентите често почиват от това. Лечение-кортикостероиди.
При всички предпочитан начин за лечение е пулс терапията,подобрява се качеството на живот на тези деца и изчезват страничните ефекти.