Лекции по Медицина

18. Атипични лицеви невралгии

Атипична лицева болка – не може да се уточни причината на болката. Обикновено засяга депресирани млади жени. Болката е постоянна, непоносимо силна в дълбочината на лицевите структури, особено м/у бузата и носа. Повлиява се от трициклични антидепресанти.
Прозопалгии(фациалгии) с каузалгичен х-р: мъчителна, пареща болка, усилва се при допир, силна светлина, резки шумове. Бледа, цианотична и суха кожа. Каузалгията се дърлжи на частично увреждане на нерви, богати на симпатикови влакна при травма – развива се травматичен или ампутационен невром след оперативно прерязване на нерва с лечебна цел – напр. при n.auriculotemporalis, n.infraorbitalis, n.alveolaris inf.
Ангионевралгии – болките са със съдов, пулсиращ х-р, по хода на кръвоносния съд, усилват се при палпацията му. Умерено силни, показват сезонност и обикновено са нощни. Придружават се от хиперемия на лицето и конюктивата, саливация. Патогенеза: спазъм на съда > исхемия на съдовата стена и тъканите които съда оросява. Най-чести причини са темпорален артрит на Хортон, аномалии на a.maxillaris externa и a.facialis, атеросклероза на съдовете, хипертонична болест, аневризми на предната мозъчна артерия. ДД: отит (болка в дълбочина на ухото), синуит(сутрешна болка), глаукомен пристъп(очна болка, намалява зрението), мигрена. Лечение: вазодилататори, напр. калциеви антагонисти.