Лекции по Медицина

17. Вземане на материали за изследване

Материали за микро биологично изследване-се взимат от мястото на инфекцията или от телесна течност обливаща мястото на инфекцията или от входната врата с стерилни пособия.
Как се взема кръв- микробиологично иследване на кръв се нарича хемокултура.Кръв се взема от вена кубиталисслед щателна дезинфекция.След това се сменя иглата и се вкарва в специална транспортна хранителна среда за кръв.Транспортира се от 4-6 часа до лабораторията.
-Урина-сутрин след добър сутрешен тоалет се взима задължително първата урина като първите струйки са навън, и след това е в стерилно контейнерче.Транспортирането е до 2 часа.
-Секрети-очен, ушен , носен ,назофадингиален, гърлен , вагинален , уретрален.Взема се с тампон който се поставя в транспортна хранителна среда- до 12 часа.
-Материали за анаероби-обикновенните секрети не стават за анаеробни изследвния, материали за анаероби се взимат само от затворени кухини.

РОД СТАФИЛОКОКУС


Това са грам-полужителни коки разположени на грозчета, неподвижни са , необразуват спори, нямат пили и ресни.Стафилококите се делят на 2 главни групи:
1.коагдлазо + -staphylococcus avrelis-основния патогенен представител
2.коагдлазо- staphylococcus epidermidis-представител на нормалната микрофлора, причинява някой вътреболнични инфекции.
staphylococcus avrelis-на кръвен агар дава златистожълти колони с бетахемолиза , той произвежда много токсини и ензими в резултат на което причинява различни гнойновъзпалителни заболявания и токсинмедиирани заболявания.Гнойновъзп. заболявания са инфекция на кожа и меки тъкани ,форунколи и карбункули, раневи инфекции, ендукардити , мозъчни абцеси, менингити, белодробни инфекции, остеомиелити, артрити.Токсинмедиираните инфекции са : токсичен шок, септичен шок, хранителни интоксикации, гастроентерити
ИНФЕКЦ. ПРИЧИНЕНИ ОТ СТАФИЛОКОКУС ЕПИДЕРМИС-такива са вътреболнични инфекц./ ендикардити /при наличие на изкуствени клапи, уроинфекции- при наличие на катетър.Стафилококите са широко разпространени в почва , води, въздух, и нормални обитатели на кожа и лигавици.
ЛЕЧЕНИЯ-използват се почти

всички групи антибиотици като само пеницилините не са ефективни.90 % от стафилококите са резистентни към пеницилина/ изключение правят само пеницилина за устойчивите пеницилини/


РОД СТРЕПТОКОКОС

Грам+ коки , разполагат се в верижки или по двойки.
1- стептококос пиогенес
2- 2-стрептококус пнеумония
3- 3-ентерококи

1.Грам+ коки в верижки , имат капсули от хелурнова к-на , изключително взискателни към хранителните среди.
Фактори на патогеноста-капсулата и един П протеин с антифагоцитно действие, още един ератрогенен токсин който уврежда ендотела на кръвоносните съдове.Скарлатината е детско инфекциозно заболяване характеризиращо се с ярко зачервяване на тялото и език обложен с бял налеп.Скарлатината се предава по въздушнокапков път и е с инкубационен период 8-21 дни.Ако стрептокока непроизвежда еритрогенен токсин причинява ангина.Причинява и гнойно възпалително заболяване като стафилококите.
ЛЕЧЕНИЕ:- пеницилин- ако пациента е алергичен към пеницилин, макролиди.
2.СТРЕПТОКОКУС ПНЕВМОНИЯ-грам+ коки разполагащи се по двойки.Основен фактор на патогеноста капсулата която блокира фагоцитозата , и ензим увреждащ епитела на бронхите.Пневмококите се намират нормално в носоглътката, обикновенно причиняват заболявания след вирусна инфекция .Заболявания които причинява са пневмония , убостряне на хроничен бронхит, отит и менингит.
ЛЕЧЕНИЕ:-Аминопеницилини, Цефалоспорини, макромеди.Има ваксина, която не е в имунизационния календар и представлява 23 серотипа капсули на пневмококи.
3.ЕНТЕРОКОКИ-се намират нормално в дебелото черво.Причиняват ендокардити или уроинфекции, както и вътреболнични инфекции.
ЛЕЧЕНИЕ:ентерококите са естествено резистентни на цефалоспорини и бисептол.Препоръчителна е комбинацията аминопеницилини+ аминогликозиди.