Лекции по Медицина

5. Микрофлора на човешкото тяло

Човешкия организъм е поселен с много МО/кожа, лигавици,, долните отдели на чревния тракт,/те се наричат нормална или физиологична флора.Нормалната се дели на резидентна/живеят постоянно в човека/ и транзиторна-/ попадат в околната среда и преживяват времено в човека/.Понятието нормална микрофлора не е много точно , а тези МО от нормалната микрофлора не са безвредни за човека.Повечето при наличие на предразполагащи причини / имунен дефицит, инвазия на нормално стерилни места, различни заболявания/ могат да причинят заболяване.Такива МО се наричат условно патогени.Някой от естествените обитатели на човешкото тяло могат да се причислят към истински патогенни МО защото причиняват заболяване съвсем леко увреден индивид.
РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ НА НОРМАЛНАТА ФЛОРА ПО ОРГАНИ И СИСТЕМИ
-Кръвоносна система и вътрешни органи са нормално стерилни.В кръвта могат да попаднат МО за 10 минути при миене на зъби, при поставяне на катетър, при по силни физически усилия.Това може да доведе до заболяване ако има изкуствени клапи.Кожата съдържа голямо количество МО , стафилококи ,дифтероиди, анаероби.Измиването намалява с 90% броя на МО, но след 8 часа те се въстановяват.
-Лигавицата на окото-там има по малко МО. Много МО има в ностната кухина и носоглътката преобладават грам-полужителнитекоито недопускат развитието на патогенни грам-отрицателни.
-Стомах-принципно е стерилен , но може да се открие в него хиликобактерпилори-причинява гастрит, язва ,и карцином.В тънките черва има малко МО –анаероби, клостридиум и др.
-Дебели черва-е най голямото количество на МО основно са анаероби.Има ешерихия коли и гъби.
-Уретра-долната част на уретрата има МО затова като се взима стерилна урина първата част се изхвърля навън.
-Вагина-през пубертета под действието на екстрогените хормони в вагиналния епител се натрупва гликоген.Размножават се лактобацили които го разграждат и се натрупва млечна киселина която намалява РН до 4-4.5 което е неподходящо за патогенните МО.

РОЛЯ НА МО ОТ НОРМАЛНАТА МИКРОФЛОРА

Тя има защитна роля, с/у причинителите на инфекциозни заболявания.Чрез блокиране на колонизацията-цялата лигавична повърхност е заета от нормалната микрофлораи няма място за патогенните.Нормалната микрофлора създава неблагоприятни условия за патогенни МО.
-Стимулира се развитието на имуната система.Неблагоприятни въздействияна нормалната микрофлора.Причинява инфекции при попадане в нормално стерилни области/ перфорация на черво /
-при индивиди с намалена имунна защита
-при промяна състава на нормалната микрофлора.Производство на различни ензими които променят метаболизма на веществата и водят до образуването на канцерогенни вещества: напр. Нитратите в храните под действието на бактер. Ензими се образуват в-ва които са канцерогенни.И от бои използвани в хранително вкусовата промишленост.Нормалната микрофлора е в равновесие с МО нарича се еубиоза.При изменение на условията /йонизираща радиация, употреба на кортикостероиди, антибиотици може да се унищожи част от нормалната микрофлораи да се размножат МО.При употреба на клиндамицин може да се развие тежък псевдомембранозен колит.