Лекции по Медицина

20. Неврит на лицевия нерв

Етио: вируси, херпес симплекс тип I, след простуда на главата - възпалителен оток и компресионна исхемия на нерва.
КК: остро развитие на лицева парализа за 1-2 дни. В следствие на парализата – изглаждане на челните бръчки и назолабиалната гънка, по-широка очна цепка, увисване на устния ъгъл. Симптом на Bell- при повдигане на веждата и при затваряне на окото – очната ябълка се завърта нагоре поради слабост на m.orbicularis occuli. Болният не може да свири с уста (аз по принцип не мога), при хранене – течностите изтичат от засегнатия устен ъгъл. При увреждане на нерва на разлинчни места се наблюдават допълнително различни симптоми – вж ТЕМА 11, периферна лицева парализа.
Диагноза: неврологично изследване, изследване на ликвор, СУЕ (за диабет), ангиография, миография (за степента на увреда). ДД: за разлика от централната пареза – не се засягат вкуса и слуха. При ядрен тип лицева параза – да се мисли за полиомиелит. Лицевият нерв може да бъде засегнат и от тумори, на паротиса, саркоидоза, травми, мастоидит, фрактури. Двустранен неврит – при базален менингит, Лаймска болест.
Лечение: кортикостероиди (Methylprednisolon), антиедемна терапия, acyclovir, очни капки за овлажняване на окото, масаж и гимнастика на мимическата мускулатура.