Лекции по Медицина

14. Остри и хронични диарии

Остри инфекциозни диарии-променена консистенция,колич.15гр./кг за24ч.Причинител-вируси,ентеровируси2/3,бактерии-гр.отрицателни(салмонелоза,диария, гърч,високаТ,тънкочревни)ротавируси,гъбички.
Дезинтерия-тенезми(при забол.на крайните отдели на деб.черво),ако е при т.черво често има дехидратация и слуз.
Рехидратация-глюкозо солеви р-ри,алкализиращи средства,натриев цитрат,предпочита се през устата,при тежки случаи венозно. Когато е през устата се дава често и по малко,нисколактозно мляко.Диарията има силно кисела миризма.
Хронична диария-циолиакия,(вродена непоносимост към глутен).Заболяването се появява при включване на глутенсъдържащи храни.До 6м.децата имат физиолог дефицит на ензима разграждащ глутена.След това се появява профузна диария,появява се ексудат,децата стават раздразнителни.Диагноза-изследване на тъканна трансглутаминаза,изсл.се………….тела,скрининг.Тънкочревна аспирационна биопсия-изсл.се биохимично и хистологично.Лечение-диета,изключване на глутена,не се дава мляко 1-2мес.,панкреасни ензими.
Муковисцидоза-генетична болест при белите хора-1:2000 до 1:4000-хромозомна болест.Има нарушение в клетката,засягат се всички жлези с вътрешна секреция(бронх.дърво,ч.дроб,панкреас)-има хронична тежка зловонна диария.Забол.има три ф-ми:чревна,белодробна и оточнохиподинамична.
Диария-много изпражнения,мазни,лъскави,креаторея (неразградени белтъци),децата са слаби и имат барабанни пръсти. Лечение-панкреасни ензими(мезимфорте),В2 иВ6,намаляват се мазнините в храната,периодичноАБ, инхалации или таблетки подобни на инхалациите за съхраняване на лигавицата. Диагноза-потен тест-между плешките детето се почиства,приготвя се ………12-24ч се събира пот от този участък(нар.се болестта на солената целувка). ДНК анализ-съп е и трудоемък(почти не се прави).Смъртността е голяма.