Лекции по Медицина

13. Остри отравяния със задушливи отровни вещества

Към тази група спадат голям брой отровни вещества, но от гледна точка на масовите отравяния, най-голямо значение имат:
o хлор:
• физико-химична характеристика – жълто-зелен газ с остра задушлива миризма. Притежава голяма химическа активност. Лесно разтворим във вода.
• път на проникване – инхалаторен /за хлора/ и перорален /за хлорните съединения/.
• клинична картина:
Форми на остро инхалаторно отравяне:
- лека /катарална/ форма – започва с парене и болка в очите, носа и гърлото. Минути след контакта с отровата се появява суха кашлица, болка зад гръдната кост, умерен задух.
- тежка /астматична/ форма – симптомите на леката форма са по-силно изразени. Сухата кашлица става влажна с отделяне на зеленикаво оцветени храчки, понякога примесени с кръв и зелени некротични маси от увредената лигавица. Пострадалият може да изпадне в пулмотоксичен шок.
- много тежка /асфиктична/ форма – развива се при много високи концентрации на хлор. За минути настъпва летален изход поради спазъм на ларинкса и бронхите и спиране на сърдечната дейност.
• първа помощ и лечение:
- пострадалия се извежда от обгазената среда след поставяне на противогаз;
- дихателна реанимация;
- антидотна терапия.
o фосген:
• физико-химична характеристика – хлоранхидрид на въглената киселина. Техническият продукт е течност с червено-жълтеникав цвят и миризма на гнило сено.
• път на проникване – инхалаторен.
• клинична картина:
Клинично отравянето протича в 4 периода:
- начален период – започва от момента на контакта с отровата. Първо се усеща миризмата на гнило сено, появява се неприятен вкус в устата и слабо дразнене в очите. Дишането се учестява, а пулсът се забавя. Ако контактът с отровата се прекрати, оплакванията постепенно отзвучават.
- латентен период – продължителността му е средно 4 часа, но в зависимост от концентрацията и експозицията, т.е. от тежестта на поражението, може да варира от 1 до 24 часа. При тежките интоксикации е по-кратък, при свръхтежките липсва. Общо взето този период самочувствието е добро.
- отточен период – започва постепенно или изведнъж след незначителни физически усилия, с обща слабост, главоболие, тежест в гърдите, задух и кашлица, която в началото е суха, а впоследствие става влажна, с отделяне на серозни пенести храчки. В зависимост от компенсационните възможности на сърдечно-съдовата система могат да възникват две форми на хипоксемия – синя и сива форма.
- възстановителен период – започва около третото денонощие с намаляване на отока, на задуха и подобрение на общото състояние. Оздравяването настъпва след 3-4 седмици.
• първа помощ и лечение:
- пострадалия се извежда от обгазената среда след поставяне на противогаз;
- налага се физически и психически покой и затопляне на пострадалите;
- дихателна реанимация.
o амоняк:
• физико-химична характеристика – безцветен газ с много характерна и остра миризма. Лесно се разтваря във вода. Гори и е взривоопасен. Неутрализира се с органични киселини – азотна, оксалова, лимонена.
• път на проникване – основният път на проникване в организма на човека е дихателният, но отравянията са възможни и през устата и кожата.
• клинична картина – Няколко минути след контакта с амонячния газ се усеща дразнене на горните дихателни пътища и очите. развива се остър конюнктивит, появяват се пристъпи от суха, дразнеща кашлица, болка зад гръдната кост, обилно сълзене и отделяне на секрет от носа. Развива се оток на белия дроб с последваща бронхопневмония. Налице е силно изразен задух и понякога се стига до загуба на съзнание. В много тежки случаи смърт може да настъпи за няколко минути. При поглъщане на отровата през устата се наблюдават корозни промени в устната кухина, хранопровода и стомаха, като още в първите часове се развива токсоалергичен оток. По устната лигавица се откриват зачервяване, оток, мръсни сиво-кафяви налепи, а понякога и мехури. Върху кожата при въздействие с високи концентрации се образува еритема, а впоследствие мехури, ерозии и язви. При увреждане на големи участъци се нарушават функциите на кожата.
• първа помощ и лечение:
- пострадалият се извежда от обгазената среда след поставяне на противогаз;
- очите се промиват с чиста вода в продължение на 10 минути;
- осигурява се чист въздух, инхалации на водни пари, отвара от лайка или разтворен във вода оцет;
- в тежки случаи се дава кислород, пропуснат през 7% разтвор на оцетна киселина за половин час;
- при поглъщане на отровата не се предизвиква повръщане.
o азотни окиси:
• физико-химична характеристика – газова смес с жълтеникав или кафяв цвят.
• път на проникване – проникването им в организма става по дихателен път.
• клинична картина:
Отравянето протича в два стадия:
- катарален стадий – започва с дразнене и парене в гърлото, суха кашлица, виене на свят, главоболие и понякога повръщане. В много случаи след 20-30 мин. тези явления намаляват или изчезват и настъпва подобрение – скрит период от 3-12 часа, през който болният субективно не дава оплаквания.
- отточен стадий – настъпва бурно. Той се проявява с рязко влошаване на общото състояние, силен задух и стягане в гърдите. Развива се белодробен оток с мъчителна кашлица и изхвърляне на пенести, воднисти розови храчки с примеси на кръв. Болният е с измъчен и изплашен вид, по лицето се появява силна цианоза и тежка хипоксия, във връзка с която артериалното налягане се повишава и болният преминава постепенно в хипоксична кома.
Наблюдават се и атипични форми на отравяне с азотни газове:
- асфиктична;
- шокогенна;
- протрахирана;
- крайно лека.
• първа помощ и лечение:
- пострадалият се извежда от обгазената среда след поставяне на противогаз;
- дихателна реанимация.