Лекции по Медицина

31. Отравяния

Попадане в организма на в-во,което разстройва физиологичните му функции и може да предизвика болестни смущения.
Начини на проникване-през устата,инхалационно, кожа и лигавици и по венозен път.Повече от 80% от случаите са при деца под 5г.След това в пубертета.
Групи-злопоука(случайност),опити за самоубииство,професионални отравяния,криминални случаи,терапевтичен(токсикомани)от грешна доза.при деца са 60% с медикаменти.Растителни отрови,корозивни отрови(алкохол). Диагноза:има специфична миризма(от алкохол,камфор, ацетон).Гледа се цвета на повърнатите материи,при повръщане на син камък цвета е зелен,при корозивни отрови-розов до розовочервен.
Общи задачи при поглъщане –да се изчисти храносмилателния тракт,да се даде антидот,да се неутрализира отровата,да се елиминира резорбираната отрова,правилна реанимация,да се предизвика повръщане,да се даде средство за повръщане(ипекоа),стомашна промивка с физиологичен р-р с телесна температура. При корозивни отрови не се прави стомашна промивка.Медицински въглен 1гр/кг тегло,резорбира всички отрови освен при отравяне с алкохол, цианиди, корозивни отрови,к-ни и о-ви. При к-ни и основи се дава краве мляко.Ако отровата е по кожата и лигавиците детето се изкъпва.При усвоена отрова-форсиране на диурезата, манитол 10% или глюкоза10%. Обменно кръвопреливане,перитониална диализа. Реанимация в ИО-поддържа се сърдечната дейност и дишането,мерки за борба с гърчовете.