Лекции по Медицина

1. Периоди на развитие на детето

1. Период на вътреутробно развитие

Ембрионален период - заболяванията се наричат ембриопатии (при заболяемост на майката в първите месеци на бременността се получават патологични случаи при бебето - микроцефалия). В този период ако бременната преболедува от шарка това може да е фатално за ембриона. Увреждания се получават от радиация и тотюнопушене.
Фетален период (от 4-ти до 9-ти месец) - заболяванията се наричат фетопатии. Заболяването може да е токсиплазмоза (микроцефалия) - главата става голяма от течността събрала се в нея, след това се получават невропатии от притискането на мозъка. При недобре обработено мляко се получава хидроцефалия.

2. Период след раждането

Акта на раждането е изморителен и за бебето и за майката, средата след раждането се променя. Температурата на околната среда е много по-ниска, кръвообращението се нарушава. Бебето трябва да почне само да се храни. Тук се включва адаптационния симптом.

Неонатален период - след раждането на детето до първия месец.
- от 1 до 7 ден - ранен неонатален период
- от 8 до 30 ден - късен неонатален период

- физиологично спадане на температурата;

- физиологично спадане на тегло - норма 2500 - 4500 грама. Загубата на тегло нормално е от 3 до 7%. Най ниско е спада в 2-3 ден. До 10 ден детето трябва да е възстановило теглото си.

- жълтеница - хемоглобина във фетуса е различен, има по-нисък афинитет към кислорода. След раждането трябва да се смени с хемоглобин А. Еритроцитите по време на бременността са по големи и след раждането бързо се разграждат. Хемоглобина се превръща в билиробин, който не се разтваря във вода и за това не може да се изхвърля от бъбреците. В новороденото има ензими които го разграждат и след това се изхвърля с урината, но процеса е бавен и за това се наблюдава жълтеница. Жълтеницата се появява около 2-3 ден след раждането, около 7-10 ден изчезва, като в много редки случаи изчезва чак на 14 ден.

- хормонална криза - мастопатия неонаторум - млечните жлези леко набъбват, не се прави опит за изцеждане. При момичетата може да изтече сериозен леко розов секрет - случва се рядко, при момчетата лек оток на тестисите.

- рецепторна треска (жадна треска) - детето е здраво, но температурата му се повишава до 39 градуса - това е израз на тежка остра дехидратация. Дават се 200 мл течности на кг тегло. В децата преобладава извънклетъчната вода, за това детето губи повече течности. Концентрацията на бъбреците не е достатъчно развита и за това бебетата имат нужда от вода, за да могат да излъчат веществата от организма си.

- период на кърмаческа възраст - от 1 месец до 1 година - много интензивен растеж. В края на първата година трябва да утрои началното си тегло. В този период се появяват заболяванията на дихателната и сърдечно съдовата система.

- период на ранна детска възраст - от 1 до 3 год. Развива се втората сигнална система - разбира речта, може да говори, изпълнява команди. Развива се речта и се възпитава, социални контакти.

- предучилищна възраст - 3 - 6 год. - появява се нова група заболявания - системните болести. Възрастта е свързана с много злополуки и травми.

- училищна възраст - начална училищна възраст, средна училищна възраст, горна училищна възраст. Пубертета започва на около 10 г. възраст и завършва при момичетата на 15 г., а при момчетата на 18 г. възраст. Децата са много лабилни на тази възраст, нямат контрол и реална представа за възможностите си. Този период е много труден и за двете страни.