Лекции по Медицина

43. Ревматоидни ставни заболявания

Ревматоиден полиартрит
Хронично абактериално възпаления, засягащо множество стави и води до трайна инвалидизация. Засяга 3% от жените и 1 % от мъжете. Среща се предимно в северните страни където климата е по – влажен и по – студен.
Етиология и патогенеза – има различни етиологии като по – старата е, че първопричината е инфекция спрямо бета хемолитичния стрептокок или други хронични инфекции – гранолони на зъби. Днес най – достоверната теория е, че това е автоимунно заболяване, при което се изработват антитела спрямо собствените протеини и на първо място гамаглобулините. Този комплекс се развива като граноломатзона тъкан в/у синовията на съответната става. С течение на времето тази тъкан се разраства, разрушават се капсулите и лигаментите на ставата, хрущяла и настъпва трайна деформация, скованост и хлатавост на ставата.
Клинична картина – заболяването започва в 15 – 30 год. възраст, но може и по – късно. Първи оплаквания: подуване, сутрешно втърдяване, най – често на малките стави на пръстите и ходилата. Постепенно се въвличат и другите по – големи стави:ТБС, КС, ЛС и гръбначния стълб. В изострен стадии може да има субфибрилитет, изпотяване, отпадналост, бързо настъпва атрофия на мускулите, кожата е гладка – лесно къслива. В около 20% се образуват ревматоидни възли, разположени в лакътната става. Те представляват граноломите, с времето изтъняват съхожилията, късливи са и са налице патологични фрактури на екстензорите(предимно). Заболяването засяга сърцето, бъбреците, протича в стадии на влошаване и подобряване(ремисия) и настъпват трайни деформации и анкилоза характерна за заболяването:
- улнарна дивиация
- контрактура тип лебедова шия
- флексионна фрактура в КС
- флексионно – адукторна фрактура на ТБС
Рентген – важен за диагнозата, в началния стадии се виждат остеопоротични промени в метафизите, в последствие кортикалиса силно изстънява, стеснение на ставните междини, неравности на ставния хрущял до анкилози.
Пара клиника – РУЕ силно ускорено - аглутинационни тестове 60 – 80% положителни Валер – Роуе; С-реактивния протеин е силно повишен.
Диагноза: 1.сутрешна скованост, 2. оточност, 3. обхваща много стави, 4. РГФ, 5. Параклиника, 6. деформация;
Ако 5 от тези показатели са + диагнозата е почти сигурна, ако са 3 – 4 диагнозата е вероятна
Лечение:комплексно – КТ, ортопеди, хирурзи и др. 1 е медикаментозно – нестериоидни противовъзпалителни препарати, кортикостероидни. В много случаи се използват златни препарати. В този период КТ е от голямо значение за предодвратяването на контрактури и спирането на активния процес - оточни средства.
Оперативно лечение – неразделна част. 1. Най – често се прилага в началния стадии премахване на синовията (синовектомия – с открит разрез чрез артроскоп на КС и пръстите и китката), химична соновектомия – вкарване на лекарство унищожаващо синовията(осмията) 2. остеотомия с цел корекции на постигната деформация, мускулна транспозиция. 3. в крайния стадии – ендопротезиране на съответната става.

Анкилозиращ сподилоартрит (болест на Бехтерев)

Хронично токсико – инфекциозно заболяване с неясна етиология. Развива се 15 – 30 год. възраст и води до скованост на гръбначния стълб (ГС) и прогресивна кифоза на същия. Може би се дължи на особенната реактивност на интервертебралните връзки на ГС, спрямо хроничната инфекция. По – често засяга мъже. Започва бавно и постепенно с ниска кръстна болка. С течение на времето физиологичнта лордоза в ломбалния и шийния сегмент се изпправя, ГС става в кофозно положение, втвърдяване, рязко ограничена биомеханика с опасваща радикулярна болка както и около гръдния кош наподобяващ много на интеркостална невралгия. Тя рядко се увеличава .
Пара клиника – повишено РУЕ. Ренгенографията има голямо значение за диагнозата. В началния стадии се наблюдава остеопороза на прешлени, предимно лонгитодиални връзки на ГС, калцира и в по – напреднали стадии се виждат 3 ленти - от профил и фас. По средата – вкалцяване на лигаментите, остеофити – прилича на бамбукова пръчка, но първи признак може да е в сакроилиачната става, които се разрушават постепенно до семианкилоза. Уврежда се и ТБС (коксартроза)
Лечение: ФТ, рентгенотерапия, КТ процедури и нестероидни противовъзпалителни средства, кортикостероидни препарати, златни препарати