Лекции по Медицина

13. Вродени аномалии

-заешка уста-козметичен дефект.Палатум фисум-вълча уста(цепката е в областта на твърдото небце). Хелатогнатум палазус-от носа………………….Атрезия на хранопровода-повръщане на кърма още с първото хранене. Бронхо езофагиална фистула-детето се задавя по време на хранене.Храненето е със сонда. Брахиезофаг-къс хранопровод(разширява се). Хетална херния-част от стомаха се е качил в гръдната кухина-стомаха е като пясъчен часовник. Атрезия на черва-ако е на голям участък тои се отстранява и се получава синдрома на късото тънко черво (под един метър няма преживяване). Долихосигма-сигмоидното черво(преди ректума) дължината му е по голяма от нормалното,после намалява растежа си………….запек. атрезия на ректума. Атрезия на интрахепаталните жлъчни пътища.
Устна кухина-стоматит-катарален(зачервена лигавица),автозен(вирусно забол.от херпес).Автите са по локалната лигавица,със седефен цвят,силно болезнени. Лечение-гранулофлорин 30мин.преди хранене,20 мин се чака и след това се храни. Улцеронекротичен-язви с мътно дъно,при неминаване може да има злокачествено кръвно забол.или колагеноза.
Сорб -гъбична инфекция(кандида,млечница). Няма седефен блясък,на голям участък,пречи на сукането. Обтриване на лигавицата с натриевхидрогенкарбонат. Най добро средство-нистатин-поставя се в устата на бебето. Може да е и системна кандидоза(мн.рядко)тогава се приема АБ.