Лекции по Медицина

25. Захарен диабет

Захарен диабет-среща се и при деца и при възрастни,дели се на тип1 и тип2.Тип1 е на детската възраст и е инсулинозависим,а тип2 е рецепторна болест и е неинсулинозависим.
Диабет тип 3(моди)-започва като диабет тип2,но завършва с тип1(инсолинозависим).
Гестационен диабет-появявя се по време на бременност,поради растежа на бебето,на което му е нужно инсулин.
Особености при детето с диабет-започва остро(30%кетоацидоза),болимия(храни се повече но отслабва на тегло),пие повече течности-полидипсия, никтурия,поява на енурезис ноктура,кожа-суха,червени петна по лицето(рубеоза диабетика). Бавно потъване в кома в следствие на кетоацидоза,дишането е кусмао,има ацетонов дъх. При кетоацидозата има време за реагиране до един час.При кетоацидоза се дава банан.
Хипоглекимична кома-много спешна състояние,настъпва бързо,започва внезапно,има тремор,изпотява се обилно(мокър дюшек),блед,повърхностен неравномерен пулс,няма дъх. Лечение на диабета-инсулин при тип1,лечението започва с човешки бързодеистващ инсулин 0,5-1Е/кг. Диета-забраняват се кристалните захари,дозиране на въглехидратите без да се изключват напълно,ограничаване на мазнините от животински произход,дозиране на белтъците.Забранени са :круши,грозде,банани.Двигателна активност,инсулина се прави 20-30мин.преди хранене,за да се разгради храната и да се освободи енергия,обучение на диабетиците и самоконтрол.
Кетоацидоза –поставя се инсулин венозно-0,5-1Е/кг+глюкоза.следене на АКР-ацидоза,на ВЕР .при кома-бързодеистващ инсулин.Преминаване на субкотанно приложение постепенно.Първите 24ч.лечение в ОАИЛ. При хипоглекимична кома-глюкоза венозно-25% или 40%,венозно-25%-2мл/кг,ако е 40%-1мл/кг- бавно +глюкагон-1мг.подкожно.