Лекции по Медицина

8. Слънчева радиация

До повърхността на земята достигат слънчеви лъчи с дължина на вълната м/у 280nm и 4000nm . 1 милярдна част от метъра. Слънчевите лъчи се делят на видими и невидими. Видимите са: 400nm – 760nm; червени са инфрачервените, които са невидими – 280nm – 4000nm; виолетов – ултравиолетовите лъчи – 400nm – 760nm. Късите до 1500nm проникват дълбоко в кожата, причиняват загряване, причина са за прегряващия микроклимат. Микроклимата влияе на температурната регулация, имунопоезата и хемопоезата, оказва въздействие в/у обмяната на в – вата.

Има 2 вида микроклимат:
1. комфортен микроклимат – оптимален. Има t 20 – 22, относителна влажност 40 – 60% и движение на въздуха на затворено 0,2 – 0,4 m/s, ИФЧ е в порядъка на 3 – 4 cal/sm2/s
2. дискомфортният е няколко вида:
- прегряващ – t по – висока от 25 , относителна влажност по – високо от 75%, движение на въздуха 0,4 m/s. У нас има фиксирани норми:през лятото не повече от 28 градуса, а зимата да не е по – ниска от 13.
- преохлаждащ – през повечето време температурата е по - ниска от 10 градуса, относителната влажност 75%, движение на въздуха 1m/s

Увреждания на органите и топлинен удар се нанасят от температурата и относителната влажност. Например при 30 градуса и 85% относителна влажност настъпва топлинен удар; при 40 градуса и 30 – 40 % не настъпва топлинен удар. Прегряването протича с висока температура, учестен пулс, задух, главоболие, световъртеж, нарушена координация. Печенето е изваждане на пострадалия от помещението, студени кърпи, студени течности, глюкоза, ако е в безсъзнание се инжектират студени течности – 5% глюкоза, физиологичен разтвор. Когато ИФЧ попаднат директно в/у незащитена глава, това води до слънчев удар.

Той се различава коренно от топлинния. В организма се дължи на повишена температура на кръвта 41 – 42 градуса. при 43 градуса мозъка се уврежда и настъпва смърт. При слънчевия удар се развиват менингити – повишено вътречерепно налягане. Наблюдава се силно главоболие, задух, цианоза, брадикардия, тонични гърчове. Мерките са същите. Ако нямаме лекарствени препарати за понижаване на вътречерепното налягане, долните крайници се поставят в топла вода. Слънчевия удар е много опасен при 3 – 4 възраст, защото се получават и запушвания на кръвоносни съдове и това води до инсулт.

Светлинните лъчи с дължина на вълната 400nm – 760nm са много важни за здравето. Те определят ф – те на очите, чрез които получаваме около 85% от информацията за околния свят. Освен това видимите лъчи стимулират имуногенезата, хемопоезата, мин. обмяна, работоспособността, дейността на ССС, ДС. Светлинните лъчи подобряват и значително функциите на ЦНС. В клиниките на запад се лекуват депресии с много силни лампи:25000лукса. Голямо значение има цветното оформяне: бледорозовото, бледожълтото са топли цветове и подобряват вниманието, координацията.

Съществено значение има и червеното, а зеленото, синьото са студени и мозъкът отпочива. Има значение за офиси, цехове и др.. жените предпочитат топлите цветове, а мъжете – студените цветове. Болничните стаи се оцветяват южно със студени цветове и обратното. Таваните са светлосини. Най – важно значение имат ултравиолетовите лъчи. УВЛ са 1% от всички, ИФЧ – 59%,светлинните лъчи - 40%. Те са 280nm – 400nm.

Биологичното действие на УВЛ вкл:
- УВЛ стимулират синтезата на сулфидрилните групи в организма, които участват в изграждането на ензим и имат подчертано антотоксидно действие;
- УВЛ стимулират хипифизата, епифизата, половите жлези.
- Под влияние на УВЛ в кожата се синтезира меланин, който определя слънчевия загар и има голямо значение за здравето. Меланинът е свързан с повишаване активността на имунната система през зимата и пролетта. Свързан е с имунитета ба организма към инфекции. През зимата и пролетта той се разгражда, метаболизма му стимулира хемопоезата, повишава се способността и работоспособността на организма, стимулира функциите на ССС;
- УВЛ имат подчертано антиалегично действие. Те стимулират синтеза на ензимите хистаминаза, серотоназа, тираминаза. Тези ензими се синтезират в кожата. Имат значение за предотвратяването на алергии. Те изграждат в организма токсичните амини: тиронин, хистамин, серитонин, които са причина за тежките алергии.
- УВЛ превръщат холестерола във витамин D3, предотвратява рахита при децата, остеопорозата, при мъжете има по – малко остеопороза, т.е. при жените настъпва климакса и яйчниците никой не ги замества, при мъжете не е така. Когато тестиса спре да отделя тестостерон , надбъбрека поема функцията му. Витамин D3 не се образува в кожата, а на повърхността й и след това до 3 – 4 часа се резорбира от кожата. Децата да не се къпят веднага след разходката, а едва след 3 – 4 часа, защото витамин D3 се измива от кожата, това важи и за възрастни.

За положителното биологично действие на УВЛ е необходимо при ползване на слънчеви бани да се използва принципа на постепенност и системност. Известно е, че УВЛ и слънчевите бани се дозират с еритемни дози. 1 ЕД = при експозиция за 3 мин. (излагане на слънце), под 1 ЕД се разбира продължителността на облъчването с УВЛ, при което след 3 часа в/у кожата се установява едва забележително зачервяване.препоръчва се първия ден да се ползват 2 ЕД от едната страна на тялото плюс 2 ЕД за другата страна на тялото = на 12 мин. всеки следващ ден се увеличава с 12 мин. принципът е след 7 - 8 дни да се достигне оптималната доза на облъчване. 13:30 – 14:00 часа е най – добрата и най – полезна за организма.

По продължителното излагане е много вредно. При предозиране, при неспазване на принципа за постепенност се наблюдава изгаряне на кожата, мехури, висока температура, в урината има албумин, кръв, рязко се нарушава имунната система. Често се появяват гнойни ангини, абцеси по кожата, бронхопневмонии. Опасни са слънчевите изгаряния при хора с диабет, т.е. ацидоза която води ди диабет, кома, а понякога до смърт. Затова правилното дозиране на слънчевата радиация е важна за здравето. Важно е и за алергичните реакции, спира се синтеза на хистамин.