Лекции по Медицина

5. Увреждания при падане

Травмите в следствие на падане , имат белезите на уврежданията от тъпи твърди предмети.
1.Падането от високо бива пряко и последователно. При прякото тялото пада и завършва с еднократен удар върху повърхността , където и остава , а при последователното падане на някаква междинна площадка или се удря в предмети , разположени на различна височина . Уврежданията при падане от висока се получават главно по механизма на притискате на тъканите с сътресение на тялото.
Характерни увреждания при падането от високо са / симетрични фрактури на костите на долните крайници, фрактури на телата на гръбначния стълб, втикване на гръбначния стълб в черепната кухина с счупване на черепа около големия тилен отвор или характерни пропуквания на ставната повърхност на атласа, несъответствие между
външните увреждания и тези на вътрешните органи , където може да се установи – кръвонасядания, преместване на коремната кухина през разкъсана диафрагма и др.
Нехарактерни увреждания при падането от високо са : охлузвания , кръвонасядания, разкъсно-контузни рани , фрактури и други наранявания получени от удари в междинни предмети или в резултат на падането върху теренните особености на местопроизшествието.
Падането на плоскостта на която се намира човек се наблюдава най-често при падането след спъване при ходене. Външните увреждания при тези падания най вече се локализират по лицето, отстрани, отзад по главата и рядко по темето. При него се наблюдават фрактури на горните и долните крайници, сътресение или контузия на мозъка, понякога фрактури на черепа , рядко разкъсване на вътрешни органи , охлузвания, повърхностни разкъсно-контузни рани.