Лекции по Медицина

16. Витамини, витаминна профилактика

Вит. са нискомолекулни органични съед-я.Те се разглеждат в мед.литература като незаменими в-ва.Вит.се синтезират в минимални количества в организма,а някои като вит.С не се синтезират.Във връзка с това в литературата се определят като незаменими хр.в-ва.Те участват като коферменти в множество ензими,които имат отношение към дезинтоксикацията на организма,резорбцията на хр.в-ва, анаболните процеси-синтез на Б,М.Освен това вит. се прилагат при лечение с антииботици за укрепване на организма след тежки хирург.операции.При недостатъчно внос с храната се наблюдават хиповитаминози и авитаминози.Тези недоимачни хр.заболявания протичат с обща и специфична симптоматика.

Общата вкл.нарушаване процесите на об.на в-вата,които са причина за дегенеративни изменения в организма.При недостиг на вит.организма не може да реализира такива възможни като репродукцията и продължителност на активната старост. В медицината вит.се прилагат като витаминопрофилактика и витаминолечение.Известно е,че при недостиг на всеки вит. се появява характерна клин.картина.При недостиг на вит.С се появява скорбут,при което най-важен симптом е кървене от венците.При недостиг на вит.В1- Бери-Бери,парези,парализи. При вит.РР или никотинова киселина- пелагра,протича с 3 синдрома: дерматит,диария,деменция(оглупяване).

При витаминотерапията трябва да се спазват 2 осн.принципа:
- да се приемат препарати съдържащи всички витамини – поливитаминозни препарати.Това е необходимо за запазване на баланса м/у отделните вит.препарати,защото съществуват сложни взаимоотношения м/у вит.При приема на вит.А в големи дози се наблюдава хиповитаминоза на вит.Д и С
- в поливит.препарати дозите на вит.да са равни на дневните нужди.Нито по-малки,нито по-големи.Вит.биват водоразтворими(С,В,В2,В6,РР,фолиева киселина) и мастноразтворими(А,Д,Е,К).Един от най-употребяваните е вит.С,участва активно в об. на в-вата.Разглежда се като антиалерг.фактор .Подобрява имуногенезата, хемопоезата, апетита. Вит.С е неустойчив на висока температура и при налягане на кислорода бързо се разгражда. В организма не се синтезира.Съдържа се предимно в плодове,зеленчуци,като най-много има в шипките.В пресните плодове достига до 4000-600 мг,а в сушените 1500 мг,лимони и портрокали : 50-60 мг на 100гр продукт,в зелените орехи,зелените чушки: 150-250 мг на 100гр продукт.

Високите дози вит.С над 1500мг имат редица странични действия.Наблюдава се начало на диабет,кръвоизливи,при бременни може да е причина за аборт;повишено кр.налягане,поява на левкемии.Дневната доза е м/у 60-80 мг.Някои автори препоръчват на ден да се приемат около 400мг вит. подобряващи об.процеси.Вит.от гр. В комплекс участват в об.на В,Б,М.Те се приемат в дози 1,5-2мг.Вит.от гр.В комплекс учстват в имуногенезата,хемопоезата,много от тях са кофактори на повече от 200 ензима,свързани със сложни биохим. Процеси.Всички вит. от гр В комплекс имат антиалергично действие с изключение на вит.В1,който при по-високи дози може да причини анафилактичен шок.Затова при лечение не се препоръчват повече от 1500мг дневно.

Вит.А е мастноразтворим,съдържа се в редица животински продукти:черен дроб,рибна мазнина,жълтък.В растителните продукти се съдържа каротин,който в организма се превръша във вит.А.той стимулира имуногенезата,подобрява функциите на очния анализатор и всички лигавици.При недостатъчен внос на вит.А и каротин първо се уврежда очния анализатор,очната лигавица изсъхва-ксерофталния.Липсата на вит.А се отразява в/у имунната с-ма.Дневните нужди са 1,5=5000 единици,термоустойчив е.
При постъпване в организма на по-големи дози се появява хипервитаминоза с леко главоболие,гадене,повръщане,висока температура.Каротинът се съдържа във всички подове и зеленчуци с оранжев и червен цвят.
Вит.Е участва в имуногенезата,репродукцията на организма.При липса на вит.Е се наблюдават спонтанни аборти,бърза умора,нарушаване на хемопоезата и имуногенезата.Вит.е се съдържа в животинските хр.продукти,растително масло,ядкови плодове.Известно е,че фъстъците имат 5мг вит.Е,а останалите имат 20-25мг на 100гр продукт.