Лекции по Медицина

6. Анатомия и физиология на НС. ВНС

ВНС възприема дразнения чрез интерорецептори под кожата и вътрешните органи, а изпраща нервни импулси до гладката мускулатура на вътрешните органи, жлезите с вътрешна и външна секреция. ВНС се състой от симпатиков и парасимпатиков дял. Симпатиковата нервна система се състой от централна и периферна част. Централната част на симпатиковата НС е разположена в мозъчната кора, хипоталамусните ядра, мозъчния ствол, ретиколарната система и страничните ядра на гръбначния мозък. От клетките на страничните рога на гръбначния мозък започва периферния дял. Симпатиковия ствол се разполага встрани от латералната повърхност на гръбначния мозък и има 24 чифта симпатикови възли (3 шийни, 12 гръдни, 5 поясни и 4 кръстцови). Симпатиковите рефлекси от сегментен тип могат да извършат следните функции: разширяване на цениците, ускорение на сърдечната дейност (тахикардия, свиване на кръвоностните съдове на кожата и органите, потната секреция, мускулна защита при заболявания на коремните органи с перитонеално дразнене, рефлекс на задържане на урината.

Парасимпатикова нервна система- състой се от кранио-булбарен отдел, сакрален отдел и други гръбначно мозъчни структори.
- Кранио-булбарен отдел- намира се в главния мозък. Включва клетки от черепномозъчните нерви (3,7,9,10) чийто вегетативни влакна инервират сърцето, бронхите, стомашно-чревния тракт и някой вътрешни органи.
- Сакрален отдел- намира се в гръбначния мозък. Аксоните в този вегетативен център образуват тазовия нерв, който инервира гладката мускулатура и съдовете на половите органи, ректума и пикочния мехур- рефлекс на изпразване на мехура.
- Други гръбначномозъчни структори- чрез интерорецепторите на вътрешните органи, кръвоностните съдове и жлезите се изпращат аферентни импулси към симпатиковите и парасимпатиковите ядра, от където изхождата еферентни импулси, провеждани по парасимпатиковите нерви. Така се осъществяват следните парасимпатиковите сегментни рефлекси:- свиване на зеницата, забавяне на сърдечната дейност и разширяване на кръвоностните съдове.