Лекции по Медицина

21. Дискова херния. Дискогенен радикулит. Етиология. Синдроми. Рехабилитационни мероприятия

Дисковата херния възниква на основата на поясна остеохондроза, като болестния процес засяга преди всичко междопрешленните дискове. Всеки диск се състои от пулиозно ядро, фиброзен пръстен и терминални мембрани.В резултат на хронична микротравматизация настъпва дехидратация и дегенерация на дисковете, които водят до снижаване на между прешленния диск, образуване на остеофити по ръбовете на съседните прешлени, стеснение на междупрешленните пространства, отвори и херниране на части от пулпозното ядро през цепнатините на фиброзния пръстен. Патологичните промени са най-силно изразени във функционално най-натоварените и подвижни дискове- L4,L5 и L5-S1.
I.Патогонеза на заболяването:
1.Механичното притискане на пролабиралия диск върху съседните коренчета и кръв. съдове.
2.Нарушението на венозното кръвообръщ. и оттичане на лимфата в областта на пролабиралия диск.
3.Автоимунни процеси- в зависимост от мястото на пролабиране на пулпозното ядро се различава 3 вида дискови хернии: Латерална,Медианна, Парамедианна.
Клинична картина: Болка която е локализирана кръста и може да се излъчва по задно-външната повърхност на болния крак. Много често се появява изведнъж- при повдигане на тежести, рязко дрижение, кихане или кашляне. Болката в поястно-кръстната област при страничната дискова херния е едностранна, а при медианната и парамедианната-двустранна, със засягане на двата крата. На лице е отпадна моторна симптоматика, известна като “паралитичен ишиас”. Мускулната слабост води до затруднения или невъзможност болния да ходи на пръсти (n.tibialis) или на пети (n.fibularis).
При изследване се откриват два синдрома:
А)Вертебрален синдром- проявява се с изглаждане на физиологичната лордоза, поява на сколиоза, която бива хомолатерална (при дискова херния L5,S1) и контралатерална дискова херние (L4,L5) регидност на паравертебралната мускулатура и ограничена подвижност на гръбначния стълб.
Б)Коренчев синдром- Този синдром се проявява с коренчева болка, хипоестезия или хиперестезия, ахилова, по рядко колянна. Хипофлексия- при изследване се установява болезненост при натиск в болковите точки на седалищния нерв.
Лечение: В острия период болните са на строг постелен режим. Леглото трябва да бъде твърдо. Назначават се аналгитици и противоревматични медикаменти, витамини от групата “B”, витамин “C” в големи количества. При отпадна моторна симптоматика се прилагат Невалин, Ехинопсин и други съчетани със съдоразширяващи лекарства.
-Никотинова киселина, Трентал, Радикол и други.
-Физикално лечение: Острия период е насочено към премахване на механичното дразнене, ултравиолетови ерителни облъчвания, електрофореза с обезболяващи медикаменти, ДДТ, интерферентни токове, Подводна екстензия, дихателна гимнастика, лек мазаж, предимно поглаждащ за кръста и по дълбок мазаж за съответния крак. В този стадии не се прилагат топлинни процедури. Всички процедури се провеждат в леглото на болния, които продължава 10-12 до 20 дни.
Подостър и хроничен стадии- тук се прилагат още: Ултразвук, Ултрафонофореза с аналгин и други, импулсно магнитно поле, лазерна терапия, електрическо поле с УВЧ, трудотерапия. Широко се прилагат компреси с морска луга, тангентор, подводна гимнастика, подводна екстензия. ЛФК се прилага след стихване на острия стадий. Прилагат се и специални масажи-сегментарен, периостален и други. ЛФК трябва да се провежда и в домашни условия с цел изграждане на ест. мускулен корсет.