Лекции по Медицина

24. Неврити, невралгии, плексити. Полиомиелит

Полиомиелит
Определение-миелит: Група възпалителни заболявания на гръбначния мозък, причинени от различни инфекцизиозно агенти. При едни се засяга сивото вещвство,при други бялото, а при трети и двете.
Етилогия: Причинителят е филтруем вирус, които е изолиран и добре проучен.
Патогенеза: Вирусът на полимиелита е широко разпространен. Той може да прибивава от даден индивит, без да причини заболяване, да предизвка у него естествен имунитен. Присъствието на приченителят не е достатъчно, за да предизвика заболяване, необходима е и възприемчивост от страна на човешкия организъм. Замарсяването става главно чрез пръски или замарсени храни. Замарсяването може да стане главно от храчки, фекалии или косвено от мухи или други насекоми.

Патологична анатомия: Възпалителните промени са в предните рога на гръбначния мозък и по рядко в дригателните ядра на панто-булбарните нерви. Засяга се само сивото вещество,затова се нарича преден сив полиомиелит.
Клинична картина:Протичането на полиомиелита се разграничават 4 фази: предпаралитична, паралитична, възтановителна и остатъчна
Лечение: Настаняването в инфекциозно отделение е задалжително поради опастност от епидемия. Засега няма ефикасно лечение на парализите. Препоръчва се инжектиране на кръвен серум от преболедували от полиомиелит или мускулно инжектиране на цитратна кръв от родителите по 50-75мл. На два три дни, или инжектиране на гама-глобулин. Във възстановителната фаза се назначават синтостигмин и невалин, дибазол и ФТ: топли бани, парафин, УВЧ. по късно към 2,3 седмица се започват масажи и лечебна гимнастика. Трябва да се земат мерки против контрактури. Активното лечение продалжава месеци, години наред за максимално развитие на запазените функции на засегнатите мускули. При тежки контрактури и деформации се пребягва до ортопедична корекция.
Плексит. Заболяване на двата нервни сплита-шиинораменния и поясно-кръсния.
Етиология: Всички процеси в областта на нервните спитове могат да предизвикат развиването на плексит-костни израстаци, тумори, цикатрикси.
Клинична картина: При шийнораменния плексит болният се оплаква силна болка в областа около ключицата преминаваща в рамото, което е с ограничена подвижност поради болката. Кожата в тази област е лъскава, понякога леко оточна, болезнена при леко ощипване, мускулите над клавикулата и на самото рамо скоро атрофират. В същата област сетивността отслабва и изчезва. Тази е картината при така наречения горен плексит когато процесът е в супраклавикуларната област. При така наречение долен плексит при които болестния процес е локализират под ключицата, освен спонтанните болки и повишената палпаторна болезненост в тази област има оплаквания от страна на китките и ръцете които стават болезнени с леко оточна и лъскава кожа в началото, а по късно се развиваатрофия на китковите мускули. Основна промяна на лумбалния плексит е “болезненият кръст”(лумбаго). Освен пояснокръсната област болката може да обхване и краката.Може да бъде едно или друстранен.

Окципитална невралгия
Определение: Тя е силна, стрелкаща болка в тила и от части във врата,приченена от дразнене на окципиталния нерв,дължащо се на различни болестни процеси-дискова херния, тумори, цикатрикси, възпаление на шийните мускули. Локализирана е в тилната част на главата, обикновенно в едната половина. При натиск върху определени точки болният усеща силна болка. Лечението е саобразно с основния болестен процес: кортикостероиди, волтарем при ревматична цервикоартроза или миозит; оперативно премахване на дискова херния, отстраняване на по големите шипове когато са единични, на цикатрикциалните ръбци и туморите; болко успокояващи медикаменти-аналгин, тендарил, при много силни болки, не повлияващи се от тези средства, може за кратко време да се опитат някои наркотични аналгетици.