Лекции по Медицина

22. Заболяване на ПНС. Неврити и невралгии на ЧМН

I.Неврит на лицевия нерв (n. facialis)
1.Етиология- неврита на лицевия нерв известен още като парализа на Бел е най-често срещания мононеврит чийто причинител не е доказан, но се предполага че това са различни вируси. Лицевия нерв може да бъде увреден и вторично при различни инфекции (грип, дифтерия, отит на средното ухо, гумозен базален минингит), а също и при тумори и множествена склероза. Голямо значение има и простудата. Най-често парализата настъпва в резултат на възпалителен оток и компресионна исхемия на нерва.
2. Клинична картина- заболяването започва внезапно с парализа на мимическите мускули, инервирани от двата клона на нерва. Появява се болка в областта на лицето, спонтанна болка провокираща се от шум, студови дразнения на лицето. Вегетативни разстройства, хиперемия по кожата на лицето, усилено сълзотечение и слюноотделяне, болков тик при силна болка. Есенциалната невралгия протича, хронично и прогресиращо. Болните стават нетрудоспособни.
3.Лечение- зависи от причината която предизвиква неврита. В началото се прилагат дехидратиращи средства (манитол, фурантрил, хипертоничен разтвор на глюкоза)- с цел отбременяване на оттока. Препоръчват се и витамини от група B, кортикостероиди, нивалин, нивалин- P. След втората след заболяването се назначава интерферентен ток с честота 0-100 Hz. Eлектрофореза с различни лекарства се назначава след 20 ден, под форма на полумаската на Бергоние. Лечебната физкултура започва от самото начало, упражненията обхващат предимно шийната област и се правят мимически упражнения- отначало пасивно, после активно. Масажа се прилага след първата седмица под формата на масажна яка, като се акцентира върху шийната и тилната област на главата. Акцента е върху засегнатата лицева половина. Масажа и ЛФК трябва да се провежда след топлинна процедура.

II.Невралгия на тройчния нерв- те са най-често и се срещат предимно при жени над 50 г.
1.Етиология- невралгията се дели на есенциална и симптоматична. При есенциалната не се открива ясна причина за възникването и, а симптоматичната се дължи на различни причини. В около 50% от болните се откриват стоматологични заболявания- кариес, пулпит, периодонтит. В останалите случай се късае за синуити, общи инфекции, захарен диабет, тумори и др.
2.Клинична картина- получава се пристъпна болка в областта на лицето. Болката възниква спонтанно от различни дразнители, като шум, дъвкане, светлина, емоции. Болката има стрелкащ характер, трае до 2-3 минути. При силна болка се наблюдава така наречения болков тик.
3.Лечение- прилагат се обезболяващи медикаменти- аналгин, седалгин, невралгин, беналгин, витамини от група B, B1. При невъзможност пристъпите да бъдат повлияни се препоръчва оперативно лечение (невротомия на целия нерв или някой от клоновете му).От ФТ се прилагат микровълни, еритемни ултравиолетови облъчвания, електрофореза с новокаин или дикаин (полумаската на Бергоние), диадинамичен ток. Препоръчва се масажна яка, акупресура, и лазерна акупунктура.